Eva-Karin Gyllenberg

DN-journalist med Stockholm som specialitet

Född på Sabbatsbergs sjukhus 1954. Började i Klastorpsskolan i Fredhäll på min sjuårsdag 1961. Därefter blev det Lärarhögskolans övningsskola och Rålambshovsskolan.

Tog studenten i Norra Real 1973 och fortsatte på Stockholms universitet med en kurs i litteraturvetenskap innan jag kom in på journalisthögskolan och 1980 blev Dagens Nyheters första kvinnliga sportreporter. Parallellt fullbordade jag en fil. kand.

Efter tre år gick jag vidare till Stockholmsredaktionen och har skrivit om Stockholm sedan dess varvat med intervjuer på Familjesidan, Kulturredaktionen och kåserier på Namn och Nytt. Från 2009 till sommaren 2022 publicerade jag ett quiz med fem frågor om Stockholm i DN varje onsdag och hade mellan 2011 och 2022 en frågespalt på stockholmssidorna under rubriken "Fråga Eva-Karin".

2014 skrev och medverkade jag i Stockholmsquiz på Klara soppteater och året därpå i en quizföreställning om Stockholms litterära miljöer, som även framfördes på Parkteatern sommaren 2015.

2021 valdes jag in i Stockholms namnberedning, en grupp på tio personer som på uppdrag av stadsbyggnadsnämnden bereder förslag om nya namn på gator och kvarter i Stockholms kommun.

2022 avslutades min tillsvidareanställning på Dagens Nyheter efter 42,5 år, men jag fortsätter skriva kåserier på Namn och Nytt varannan lördag och har fått förmånen att fortsätta med promenadtävlingarna till påsk- och jullovet. 

2024 valdes jag till ordförande i Taubesällskapet där jag har varit medlem sedan slutet av 1980-talet.

Utmärkelser:

S:t Eriksmedaljen, Stockholms stads finaste utmärkelse, 2011:

"Har i över 25 år som DN-journalist suttit på pressläktaren och rapporterat vad som sig tilldragit i fullmäktigesalen. I dag skriver hon om stort och smått, men försöker också genom olika tävlingar om Stockholm fortbilda oss stockholmare."

Stockholm konsts hederspris 2012:

"för att jag som journalist på Dagens Nyheter stilistiskt säkert, med korrekta fakta och humor, sprider kunskap om den offentliga konsten i Stockholm."

Stockholms läns hembygdsförbunds kulturpris 2013:

"2013 års kulturpris tilldelades Eva-Karin Gyllenberg, journalist på Dagens Nyheter. Hon fick priset för att hon med sina svar på läsarnas stockholmsfrågor om stort och smått och sina tävlingar om staden lär oss mer om stadens historia och gör oss nyfikna på vår hembygd. Hennes engagemang inspirerar oss och det kanske viktigaste - hon får oss som har Stockholm som ny hembygd att känna oss välkomna och tillhöriga."