Litterära vandringar i Stockholm

Vackert väder kan inte utlovas, men spännande vandringar till några av Stockholms litterära miljöer och för all del även hus med historia. Den ena vandringen går i norra innerstan, den andra på den södra sidan. 

Följ med på promenad i litteraturens tecken. Bekväma skor rekommenderas.

Strövtåg i det litterära Stockholm

(cirka 100 minuter)

Har du tänkt på att Drottninggatan är en enda lång litterär miljö (om man räknar in en och annan avstickare)?

Följ med på en vandring i en del av det litterära Stockholm!

Turen börjar på Odenplan och på vägen till Kungsträdgården, där vi skils åt, bekantar vi oss med 17 litterära miljöer. Astrid Lindgren, Stieg Trenter, "Jolo", Selma Lagerlöf, Nils Ferlin, Kristina Lugn och Hjalmar Söderberg är några av författarna vi "möter" under promenaden, men också en utländsk gigant. 

Turen är cirka 5 000 steg lång så pigga ben är en fördel.


Med August, Slas och Klas på Söder

(cirka 75 minuter)

Det finns gott om litterära miljöer på Södermalm. Hittills har 19 skyltar satts upp, men nästan enbart manliga författare har uppmärksammats. Vad kan det bero på?

Följ med på en vandring till några av skyltarna och upptäck dessutom några spännande hus längs vägen. Turen är kortare än den på norra sidan (cirka 3 000 steg), men den är krävande med både backar, trappor och kullerstensbelagda gator längs vägen från Mosebacke till Hornsgatspuckeln.

Ett av stoppen är vid makarna Taubes grav på Maria Magdalena kyrkogård vilket är en självklarhet för mig som sedan april 2024 är ordförande i Taubesällskapet.