Svenska kvinnliga pionjärer- från Agnes till Wilhelmina


Lagom till internationella kvinnodagen 8 mars 2021 kom min senaste publikation ut på Ordalaget Bokförlag. Den tredje upplagan kom ut hösten 2022.

Här får du läsa om 40 kvinnor som har varit föregångare inom olika områden. Idrottare som Magda Julin och Greta Johansson, konstnärer som Sigrid Fridman och Hilma af Klint, företagare som Wilhelmina Skogh och Estrid Ericson, rösträttskämpar som Elin Wägner och Anna Lindhagen, modeskapare som Gunilla Pontén och Augusta Lundin och många fler pionjärer porträtteras.


Föredrag om boken:

Du kan boka ett föredrag om några av de 40 pionjärerna. Föredraget tar 70 minuter. Läs mer under fliken "Föredrag".

Röster om boken:

"Jag tyckte jättemycket om den ... Det handlar nog om att det både var en hel del kvinnoöden som jag inte kände till. Och så är det en väldigt vacker bok, med fantastiskt bildmaterial och fin layout. Gyllenberg skriver också medryckande, hon är så att säga i steget hela tiden, entusiastisk. Jag blev uppiggad av att läsa det här!"

(Ebba Witt-Brattström, intervjuad i tidningen Fönstret)

"Eva-Karin Gyllenbergs bok "Svenska kvinnliga pionjärer" gjorde mig på mycket gott humör. Under läsningen kunde jag känna hur jag svällde av stolthet när jag läste om dessa mina anmödrar. 40 äventyrliga, driftiga kvinnor med idéer och framåtanda som tog sig in på den ena efter den andra manliga domänen där kvinnor var utestängda."

(Amelia Adamo, Dagens Nyheter)

"Här lyfts, för all del, kända namn fram: Gunilla Pontén, Hilma af Klint, till exempel. Men också porträtt av kvinnor som vi kanske inte riktigt har hört talas om, det tycker jag är väldigt roligt."

(Titti Schultz, Go'kväll)

"I "Svenska kvinnliga pionjärer" får de sin första ordentliga presentation för en nutida läsare. Boken är givande för historieintresserade i allmänhet och de som är intresserade av kvinnohistoria i synnerhet."

(Anna-Karin Skoglund, BTJ)

"Det är fantastiskt och inspirerande att läsa om alla dessa 40 kvinnor. Upplägget är snyggt och jag gillar att man kan läsa lite i taget och sedan suga på den karamellen innan man läser om nästa person. En bok du både kan sträckläsa och läsa samtidigt som du läser något annat."

(Gustavs bokhylla)


Något för quiznödiga

Gillar du frågesport? Då är det här böckerna för dig:

StockholmQuiz, 444 frågor om Stockholm och SverigeQuiz, 444 frågor om Sverige, utgivna på Ordalaget Bokförlag.

Film, musik, historia, litteratur, idrott & konst plus 14 andra ämnen.

SverigeQuiz kom i juli 2020 ut med en ny upplaga med 40 nya frågor.

StockholmQuiz har just kommit ut med en ny upplaga med 44 nya frågor.

Signerade böcker till specialpris vid föredrag.